Ce este gheața carbonică și la ce poate fi utilă în viața noaatră de zi cu zi și în diverse industrie?

Pentru cei care nu aveți prea multe cunoștinte despre acești compuși, gheața carbonică nu este altceva decât forma solidă a dioxidului de carbon, iar utilizarea sa principală este legată desigur, de procesele de răcire, substanța cu dioxid de carbon având o valoare de răcire mai mare decât gheața tradițională. Gheața carbonică se numește și „gheață uscată”.

Principalele avantaje ale gheții carbonice:

  • Temperatura de răcire a acestei forme de gheață solidă cu dioxid de carbon este mai mică decât cea a gheții obținute din apă la temperaturi sub 0°C.
  • De asemenea, față de gheață tradițională, gheața carbonică nu lasă urme vizibile în suporturi de sticlă sau în orice alt fel de recipiente în care este depozitată.
  • Este, de departe, cel mai indicat atunci când dispozitivele de răcire nu funcționează la parametri optimi sau nu oferă o soluție eficientă.

Cu toate acestea, având în vedere că temperatura mediului în momentul sublimării cu gheață carbonică este de -78,° C, manipularea acestuia fără echipament de protecție este extrem de periculoasă, iar acest lucru se întâmplă dacă părțile corpului sunt expuse la această temperatură, rezultatul ar fi o serie de arsuri (așa-numitele „degerături”) cauzate de fenomenul fizic cunoscut sub numele de „îngheț”. Prin urmare, ori de câte ori manipulați gheața carbonică, utilizați unelte și echipamente speciale pentru a nu vă confrunta cu probleme ulterioare.

Utilizări frecvente al gheții carbonice

  • Cele mai comune medii în care se utilizează gheață carbonică, sunt cluburile, barurile, cluburile de noapte și petrecerile private. Pe lângă proprietățile termice ale acestui compus chimic, gheața carbonică poate oferi imagini spectaculoase datorită diferenței foarte mari de temperatură dintre acesta și mediul natural.
  • Gheața carbonică poate fi folosită foarte eficient de laboratoarele medicale sau centrele de testare, pentru transportul probelor biologice sau al oricăror alți compuși care urmează să fie păstrați la temperaturi extrem de scăzute.
  • Transportul alimentelor pe calea aerului la distanțe mari se poate face și folosind gheață carbonică, fără teama că acele produse se vor altera. Industria alimentară folosește acest tip de gheață, iar alimentele nu își pierd din aromă și nici din proprietățile. Este principala metodă folosită de marile companii din industria alimentară pentru conservarea în special a cărnii.
  • Gheață carbonică poate fi folosită pentru a prepara înghețată.
  • O utilizare importantă a gheții carbonizate este sablarea. Aceasta este o tehnică pentru curățarea sau finisarea suprafețelor din metal, sticlă, piatră sau orice alt tip de material solid. Având în vedere că alte procese care utilizează materiale de curățare sunt dăunătoare și deteriorează suprafața de lucru, gheața carbonică devine din ce în ce mai utilizată în proces, fără a lăsa reziduuri, fiind nepoluantă pentru mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *